Relaţii Externe

 

 

Relatiile externe ale comunei Maieru se concretizeaza intr-o relatie de infratire de peste 20 de ani cu localitatea NORT-SUR-ERDRE (Loire-Atlantique) FRANTA

 

 

Infratirile, de la data creerii lor, anul 1950, au precedat, sustinut si acompaniat marile curente ale politicii internationale; acestea fiind create de oameni, prin si pentru oameni, care ajung sa participe – in final – la politica externa, la marile curente internationale, astfel permitand fiecaruia sa inteleaga “ miza “ prin participarea lor, intr-o maniera concreta, la evolutia omenirii .

Sunt cunoscute peste 10.000 de infratiri oficializate, in cadrul carora oamenii se intalnesc, se cunosc reciproc, isi imbogatesc permanent cultura, isi impart experientele si isi concretizeaza initiativele, avand incredere reciproca in tinerii lor si realizeaza proiecte comune . “ (citat din discursul dnei Nicole Fontaine, vicepresedintele Parlementului European-1997).

Infratirile joaca un rol determinant in progresul democratic din Europa, fiind o sursa de neinlocuit in dezvoltarea culturala, sociala si economica ale localitatilor in care au luat nastere .

In concluzie, ratiunea care duce un consiliu local la adoptarea unei hotarari de a se infrati – este economica, culturala, ajutor in dezvoltare, fiecare parte avand un loc bine definit in ansamblul acestor relatii si se regaseste, pana la urma, in realizarea unor actiuni de amploare ce determina un curent, o idee istorica ce schimba cultura, economia si chiar politica unei mari comunitati umane.

 Scopul infratirii –citat din statulul comitetului de infratire – este stabilirea de relatii in domeniul scolar, cultural, sportiv, asociativ, economic, ecologic,a dministratiei, etc.in vederea unei bune cunoasteri intre oameni. “

In acest context , comuna Maieru a fost vizitata, in anul 1990, de 4 reprezentanti ai localitatii Nort-sur-Erdre, regiunea Loire-Atlantique, Franta, care au expus principiile unei infratiri. Probabil ca persoanele din Maieru, care au fost prezente au inteles scopul acestei infratiri si astfel schimburile de idei au continuat intr-o maniera, oficiala, caci totul se derula prin Consiliul local si Primaria Maieru. Legislatia in vigoare de atunci a intarziat cu cativa ani finalizarea documentelor de infratire agreate de Comunitatea Europeana .

Dar cu toate acestea, in anul 1991, un grup de 9 maiereni , desemnati de primar , au facut tot posibilul si pe cont propriu s-au deplasat in aceasta localitate franceza, de unde au revenit cu multe cunostiinte noi, conducand la punerea bazelor unei colaborari concrete si legale .

Se primesc ajutoare umanitare, cu colete pe familiile nevoiase, nominalizate de membrii fondatori ai comitetului din Maieru.

In 1992, un numar de 6 tineri de la organizatia Adjhime – Franta viziteaza localitatea Maieru pentru a cunoaste tinerii din Maieru.

Sub auspiciile Comitetelor si a Asociatiei franceze de tineri, in anul 1992 un grup de 14 tineri maiereni participa la o tabara franco-germano-romana in Nort/Erdre in vederea intretinerii mediului inconjurator de pe o vale din Franta. Deasemenea au loc instruiri privitoare la infiintarea unei asociatii de tineri in localitatea Maieru.

In 1993 au loc reuniuni pentru pregatirea infiintarii unei Asociatii de tineri, care va purta numele de « Floare de colt « sub directa indrumare a Comitetului de infratire din ambele localitati .

In anul 1994, printr-un efort substantial al presedintelui Comitetului din Franta, dna Mireille Robin, a sosit in Maieru o autoutilitara de pompieri marca Peugeot, care a dat posibilitatea Primariei Maieru de a intarii increderea oamenilor ca aceste ajutoare sunt pentru ei .

   In anul 1996, luna august, prin conlucrarea rodnica a celor doua asociatii de tineri in drumati fiind de cele doua comitete, 23 de tineri francezi sosesc in Maieru, intr-un santier de curatirea Vaii Aniesului, prin directa subordonare a responsabililor de la Ocolul Silvic Sangeor-Bai. Acestia au stat 2 saptamani in familii si in corturi, prin rotatie, cunoscandu-se printre ei si stabilind relatii rodnice pentru viitor.

Pe vremea accea astfel de relatii intre organizatii de tineri din doua tari au fost unice in Romania .

In anul 1997, prin delegatiile care au insotit convoaiele umanitare pentru cetatenii nevoiasi, pentru dispensare si pentru scoala, s-au purtat discutii privind infiintarea unui serviciu de colectare a deseurilor menajere, care deja la aceea vreme au umbrit aspectul vaiilor de pe raza comunei Maieru.

Data de 7.03.1997 este semnificativa, Consiliul local Maieru, ca raspuns la scrisoarea de intentie a primarului de Nort sur Erdre, adopta Hotararea nr.6/1997 privind infratirea comunei Maieru cu localitatea Nort-sur Erdre, deasemenea se concretizeaza si statutul Comitetului .

In data de 25.03.1997 consiliul local din Nort/Erdre adopta hotararea prin care se infrateste cu localitatea noastra.

Aceste documente au fost apoi depuse spre avizare la Ministerul Afacerilor Externe si Dep.de Administratie publica din Romania, care apoi isi transmit avizele.

Urmeaza in data de 27.09.1997 ceremonia de semnare a Cartei (juramantului) Infratirii de catre cei doi primari din partea franceza dl.Xavier Amosse, iar din partea romana dl.Carbune Ioan, ceremonie desfasurata in prezenta reprezentantilor Parlementului European, Ambasadei Romaniei in Franta cat si ai edililor locali, consilieri, din ambele localitati.

Acesta ceremonie de semnare se repeta in Maieru in data de 29 mai 1998 cu o participare mare a invitatilor din ambele localitati, cadoul de infratire pt.Maieru a fost un tractor cu remorca nou cumparat in Romania, ptr.colectare deseuri menajere .

Dupa multe schimburi de idei si consultanta de specialitate, in data de

25.04.1998 o delegatie formata din primar + secretar de Nort sur Erdre si secretarul de Maieru, s-a deplasat la Bruxelles, unde la Comisia Europeana s-au semnat actele pentru subventionarea unui proiect de colectarea deseurilor menajere din Maieru, care apoi s-a transformat in proiectul creerii unei gropi ecologie de tratare a deseurilor din 4 localitati din amonte de Sangeorz-Bai , numit « COMA » , proiect agreat de cei 4 primari din Maieru, Rodna, Sant si Sangeorz-Bai.

In anul 1998, luna august alt proiect al tinerilor se concretizeaza prin participarea a 18 tineri din Maieru la o tabara de ciclism si canoe in Nort sur Erdre .

 

Urmeaza o perioada in care cele doua comitete pun la punct un program de perfectionare a cadrelor didactice din localitatile infratite, astfel :

- in octombrie 1999 o delegatie de 8 cadre didactice, 3 cadre sanitare si 4 functionari din administratia publica locala Maieru participa la un schimb profesional, fiecare in domeniul sau de activitate;

  • in perioada 29.10 – 4.11.2000 un numar de 21 cadre didactice din Franta sosesc in Maieru pentru schimburi profesionale din domeniul invatamantului ;

  • in perioada 17.03 – 24.03.2002 un numar de 20 cadre didactice din Maieru sunt in schimb de experienta in scolile din Nort/Erdre ;

 

A mai existat si o vizita de bilant si proiecte pentru viitor a primarului din Nort/Erdre, in noiembrie 2002 insotit de presedintele Comitetului Nort/Maieru , care intr-o sedinta de lucru au concluzionat ca mai sunt multe de facut, iar activitatile de pana acum s-au desfasurat corect, in bune conditii, fiind agreate de Comunitatea Europeana .

 

Mentionam un aspect foarte important, si anume, ca toate schimburile si vizitele au fost derulate prin Comisia de Infratiri a Comisiei Europeene si subventionate de aceasta. Subventiile fiind primite in contul special al Consiliului local Maieru si darile de seama de utilizare a acestor fonduri au fost agreata de Comisia Europeana, ca fiind legale .

Deasemnea s-au trimis informari scrise si la Prefectura judeteana si Consiliul judetean despre desfasurarea acestor actiuni .

 

In acesta parte parte doresc sa va aduc la cunostiinta ca aceasta relatie continua, comunitatile noastre avand urmatoarele proiecte pentru viitorul an calendaristic, adica 2004:

  1. finalizarea proietului de colectare a deseurilor menajere ;

  2. finalizarea unui proiect de infiintarea unui serviciu ambulatoriu la primaria Maieru prin achizitionarea de catre « fratii nostri » a unei ambulante ;

  3. in iulie 2004 un numar de 15 tineri si 3 animatori francezi sa participe la o alta tabara pe Valea Aniesului ;

  4. finalizarea semnarii juramantului de infratire a localitatilor Nort/Erdre cu o localitate din Spania, Piedra-Buena, la care Maieru va fi « nanas » ;

  5. in dec.2004 organizarea in Nort sur Erdre a unei saptamani romanesti proiect cultural, cu participarea a unei delegatii de cca 35 persoane din Maieru , (grup folcloric, sculptor in lemn si alte arte populare, bucataria romaneasca, literatura, film artistic,etc.)

 

Consideram benefica, in spiritul binelui, aceasta comunicare masiva prin intermediul comitetelor de infratire, care la Maieru se ridica la 35 de mebrii din care numai 13 sunt mebrii fondatori, cat si 12 tineri simpatizanti, activi in perioada 1991-2004, se deduce, deci, ca cetatenii sunt increzatori in aceste relatii si isi manifesta periodic intentia de a face parte din comitet.

 

Raport prezentat in fata ambasadorului Frantei la Bucuresti in anul 2003 de catre fosta presedinta de Comitet de infratire Maieru/Nort, Dna Ratiu Edit-Clara, Secretar de Maieru